Burger Partij Amersfoort ( BPA )
Burger Partij Amersfoort (BPA)
Amersfoort.cc
College van B&W der Gemeente Amersfoort
T.a.v. de burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper
Amersfoort, 28 september 2004.
Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,
Op grond van artikel 37 van het reglement van orde van de gemeenteraad van Amersfoort, willen de BPA en Amersfoort.cc graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.
Inleiding:
De laatste tijd krijgen we als raadsleden opvallend veel klachten over de overlast van brommers en scooters. Te hard rijden en een dosis overdreven lawaai zijn de kenmerken van deze klachten.
Opvallend is eveneens dat de betrokkenen vaak tevergeefs een beroep doen op de politie om er iets aan te doen. Met name de wijkagent wordt frequent genoemd als fysiek afwezig en onbereikbaar, waardoor mensen niet eens meer de moeite nemen contact op te nemen.
Wij hebben hierover de volgende vragen:
- Is het college bekend met toenemende ontevredenheid bij burgers m.b.t. overlast van brommers en scooters?
- Op welke wijze wordt momenteel invulling gegeven aan gerichte controle van deze groep weggebruikers? Is er daarbij sprake van een bepaalde frequentie of toespitsing op bepaalde plaatsen en/of routes? Zo ja, op grond waarvan wordt dat accent dan bepaald?
- Welke rol vervult het zogenaamde scooterteam daarbij?
- Is het college bekend met de klachten die er zijn over de beperkte fysieke aanwezigheid en/of bereikbaarheid van de wijkagenten?
- Is het college het met ons eens dat bereikbaarheid (en zichtbare fysieke aanwezigheid) van de wijkagenten uiterst relevant is voor het veiligheidsgevoel van de inwoners? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kan het college aangeven wat er concreet gedaan wordt om deze (reeds geruime tijd) bestaande klachten daadwerkelijk te verminderen?
- Kan het college zich voorstellen dat burgers door deze fysieke onbereikbaarheid van de wijkagenten steeds minder geneigd zijn hun burgerplicht te vervullen en onregelmatigheden door te geven aan de politie? Zo nee, waarom niet? Zo ja, op welke wijze denkt het college deze alarmerende trend te doorbreken?
In een tijd waarin het (gepercipieerde) onveiligheidsgevoel veelal een betrouwbare signaalfunctie vormt voor de leefbaarheid, is een alert optreden bij klachten uiterst relevant. Wij zijn dan ook benieuwd naar de schriftelijke antwoorden die wij z.s.m. van u hopen te ontvangen.
In afwachting van uw spoedige schriftelijke beantwoording,
Namens de BPA en Amersfoort.cc
Hans van Wegen
__________________________________________________________________________________
ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 19-10-2004).
__________________________________________________________________________________
- Ja.
- De politie van district Eemland zuid houdt op regelmatige basis (2 a 3 per maand) scootercontroles. Deze controles richten zich zo veel mogelijk op plaatsen waar veel brommers en scooters passeren. Dit levert de grootste pakkans op. Overlast vindt op diverse locaties plaats, hier wordt indien mogelijk apart tegen opgetreden. Tijdens scootercontroles wordt gewerkt met motorrijders en worden name de scooter- en brommerrijders aangepakt die overlast veroorzaken, dit zijn vooral de opgevoerde exemplaren die vaak ook te veel geluid produceren.
- De meeste scootercontroles worden ondersteund door motorrijders en technici van het regionale scooterteam. Hierdoor kan er een efficiëntere controle worden geëffectueerd.
- Ja. Een week telt 168 uur. Daarvan is de wijkagent maximaal 36 uur aanwezig. De wijkagent (of zijn vervanging) is echter altijd bereikbaar middels het wijksecretariaat (dat bereikbaar is op het tel.nr. 0900-8844). Mocht de wijkagent niet in dienst zijn of met iets anders belast zijn, dan wordt hij door het wijksecretariaat in kennis gesteld en kan hij indien nodig zo spoedig mogelijk actie ondernemen.
- Zie vraag 4, er is voor iedere wijk voorzien in wijkpolitiezorg, zij het niet altijd op ieder moment in de vorm van een vaste wijkagent. Deze werkwijze valt onder de bedrijfsvoering van de politie en de gemeente heeft hierover geen directe zeggenschap.
- De bereikbaarheid van de wijkagent zou geen reden moeten zijn voor burgers om onregelmatigheden niet te melden. Zie ook de beantwoording van vraag 4 inzake het wijksecretariaat.
|